Sannsynligvis kjenner hun du sitter ved siden av på bussen følelsen. Kanskje kjemper din nærmeste kollega med den hver eneste dag, uten at du vet det. Eller kanskje du merker den selv akkurat nå – ensomheten. Men hva er ensomhet? Ensomhet er en følelse som verken gjør deg mindre verd eller dårligere i forhold til andre – men det føles sånn. Samtidig er det en følelse som det kan være vanskelig å bli kvitt. Hvis du er ensom, så er det heldigvis noen ting du kan gjøre, slik at følelsen får bedre vilkår for å forsvinne. Her følger noen ting du skal vite.
Når en følelse er tabu slik ensomhet er, vil vi helst ikke identifisere oss med den. Mange tenker, at «jeg er da ikke en slik ensom en». Mange har også en tendens til å tenke at det er noe galt med de som er ensomme, men slik er det ikke.
Det er ikke noe galt med deg hvis du er ensom eller føler deg annerledes. Du skal derfor akseptere at du er deg, og at ensomhet er et grunnvilkår i livet. Vi fødes alene og vi dør alene – men vi har det ofte vanskelig med ensomhetsfølelsen fordi det ikke er noen som kan speile en. Du finner ut hvem du er i møtet med andre mennesker, når andre anerkjenner eller dømmer deg. Hvis du så ikke har en balanse i deg selv, blir du ofte veldig avhengig av at andre skal speile deg.
Når du lytter til en følelse, så forteller den deg hva du bør gjøre. Alle følelser inneholder kommunikasjon til sjelen. Det som ensomhet kommuniserer til oss, er at det er noe vi savner eller mangler i livet vårt. Følg med på hva kroppen «sier», kjenn litt på hva som skal til for å lindre følelsen. Mangler du noen å snakke med, eller er det i bestemte situasjoner du føler deg ensom? Årsaken finnes kanskje også et annet sted?
Et godt råd kan være å oppsøke likesinnede. Det kan for eksempel være noen som deg, som akkurat har blitt skilt, mistet et familiemedlem eller har vært sykemeldt på grunn av stress. Noen ganger føles det som man er den eneste med ensomhetsfølelsen. Derfor kan det være enormt befriende å innse at det er andre som også har det på samme måten. På nettet kan du finne flere ensomhetsforum, hvor du kan skrive sammen med andre ensomme mennesker.
Noen ganger handler ensomhet om at man har noe å gi, men ingen å gi det til. Derfor kan det hjelpe på ensomhetsfølelsen at du tenker på hvordan du kan rekke ut en hjelpende hånd til andre, i stedet for at du tenker på hvem som kan hjelpe deg fylle det tomrommet du føler inne i deg selv. Du kan for eksempel bli frivillig og jobbe med eldre. Røde Kors trenger alltid en hjelpende hånd, i likhet med de fleste andre hjelpeorganisasjonene.
Hvis du ikke er vant til å være sosial, så kan det være vanskelig å skulle være sammen med andre. Heldigvis er det noe du kan trene deg til. Det handler om små suksesshistorier man kan samle på, som for eksempel å begynne å si hei til bussjåføren. Neste dag kan du hilse på kassadamen i butikken, og kanskje spørre en kollega om hvordan det går med barna. De sosiale ferdighetene skal bygges opp litt etter litt, så ikke kast deg ut i for store oppgaver med en gang.
Ensomhet behøver ikke å ha noe å gjøre med at du er alene eller savner selskap. Man kan saktens sitte blant 10 venner og føle seg ensom. Ensomhet er i bunn og grunn ekstremt dårlig selvtillit, og at du har problemer med å anerkjenne og elske den du er. Akkurat som med de sosiale kompetansene, er selvtillit også noe man kan trene på å bli bedre til. Du skal for det første si til deg selv, at du er som du er, og det er bare synd på dem som ikke liker det. Det er den voksende selvtilliten din som kan være faktoren som gjør at du føler det er helt ok å være alene i ditt eget selskap, uten å ha behov for å bli bekreftet av andre.